Fra vedligeholdelsesplan til renovering

Har I netop fået lavet en vedligeholdelsesplan til jeres ejendom, er der i denne artikel hjælp at hente, hvis I ikke ved, hvordan I skal tage fat om vedligeholdet.


I planen er der angivet en masse vedligeholdelsesarbejder og måske en større renovering, som der skal tages hånd om inden for de kommende par år. Det kan virke som en stor og uoverskuelig opgave, hvilket det også kan blive, hvis det ikke gribes rigtigt an.


Så hvordan kommer I videre? Hvordan skal jeres renovering finansieres? Og hvem skal håndtere opgaven? Spørgsmålene kan være mange, men der er som nævnt hjælp at hente i denne artikel.

Hvordan kommer I videre?

Start med at tage fat i den byggerådgiver, der har lavet jeres vedligeholdelsesplan og få først og fremmest svar på de ting, I eventuelt ikke forstår i rapporten. Herudover kan rådgiveren give jer et indledende overblik over, hvad der er fordelagtigt at starte med ud fra et byggeteknisk perspektiv.


Dernæst er det en god idé i bestyrelsen at tale om vedligeholdelsesplanen og den anbefalede prioritering af opgaverne. Det kan I passende gøre sammen med den byggerådgiver, som I ønsker skal bistå jer i udførelsen af opgaverne. Hvis I vælger SCHØDT som jeres byggerådgiver, vil vi allerede på ved første møde drøfte processerne fra start til slut, så I tidligt i forløbet får et godt overblik over, hvad det er for en opgave, I står overfor.


Ved de interne drøftelser i bestyrelsen og med jeres byggerådgiver, er det essentielt, at I gør jer tanker om, hvad der er vigtigt for jer. Vil I gennemføre en stor samlet renoveringsopgave nu og få de fleste af opgaverne overstået, ønsker I at tage fat om det mest akutte først, eller måske noget helt tredje?


Når I har gjort jer tanker om eventuelle justeringer til prioriteringsplanen, kan SCHØDT hjælpe jer med at udarbejde en klar køreplan, der stemmer overens med, hvad I rent faktisk har tænkt jer at gøre. Derudover kan vi hjælpe med at udfærdige et byggebudget, som I kan anvende i forbindelse med at planlægge finansiering, fordelingsnøgler m.v.


Hvis ikke vi har bistået jer i den indledende del, vil vi, når I kontakter os, rådgive jer om, hvorvidt jeres justeringer muligvis kan have uhensigtsmæssige konsekvenser. Vi vil samtidig give jer løsningsforslag og eventuelt anbefaling til valg af håndværkere, såfremt I ønsker det.

Hvordan skal jeres renovering finansieres?

Når I har lagt en køreplan for de kommende vedligeholdelsesarbejder i foreningen, er næste skridt at tage stilling til, hvordan det skal finansieres. Alt efter hvad det er for nogle konkrete arbejder, I står overfor, skal I have dialog om projektet med enten jeres administrator, bank og/eller byggerådgiver først. Hvis SCHØDT har lavet jeres vedligeholdelsesplan, vil vi naturligvis sørge for at hjælpe jer med det, vi kan og sende jer i den rigtige retning, hvis der skal tales med administrator, bank eller andet.


Står I overfor en større renovering – det kan for eksempel være en tagrenovering – så vil det oftest starte med, at I får lavet en forundersøgelse. Forundersøgelsens formål er at gå et spadestik dybere ind i de byggetekniske udfordringer og problemstillinger og beskrive dem, så der kommer klart overblik over den byggetekniske tilstand. I forundersøgelsen gives der konkrete forslag til udbedringsmetoder, løsninger og et bygherrebudget med byggesagsøkonomi i det forestående renoveringsprojekt. Dette materiale kan anvendes til afstemningsgrundlag på generalforsamlingen.


I bør være opmærksomme på, at drøftelserne omkring projektet ofte kan ende i et spørgsmål om penge på et beboermøde eller generalforsamling. Her er det vigtigste spørgsmål at besvare; hvad kommer det til at koste for den enkelte? Det kan jeres administrator hjælpe med at beregne.

Hvem skal håndtere opgaven?

Som udgangspunkt er det bestyrelsen i andelsboligforeningen eller ejerforeningen, der påtager sig rollen som bygherre og herved er igangsætter på opgaven. Selve gennemførelsen af projektet er også bestyrelsens ansvar, mens vi her anbefaler, at bestyrelsen søger bistand hos en byggeteknisk rådgiver. Både for at sørge for at projektet kommer til at forløbe som det skal, men lige så meget for at skåne bestyrelsen for et ekstraordinært stort tidsforbrug, samt for det ansvar der ligger i at køre sådan en opgave.


Skal I blot løse enkelte vedligeholdelsesarbejder af mindre karakter, kan I oftest komme langt uden den store rådgivning og kan selv koordinere med håndværkere.


Hvis I gerne vil slippe for opgaverne i bestyrelsen vedrørende vedligehold og renovering, vil vi anbefale, at I allierer jer med en byggeteknisk rådgiver og får hjælp til at håndtere det.


Her kan du læse mere om vores ydelser, og hvordan vi kan hjælpe din forening: https://schodt.dk/ydelser/


Er du i tvivl om, hvad du skal gøre nu?

Send os en mail på info@schodt.dk eller ring på telefon 3393 1550

Psst.. Står I overfor en større renovering, er første møde altid gratis og helt uforpligtende!

←  Tilbage til artikeloversigt

Få gratis tilbud på vedligeholdelsesplan

Vi har gjort det let for din andelsboligforening eller ejerboligforening at få et gratis og uforpligtende tilbud, få uddybende information og i det hele taget hjælpe med alt om vedligeholdelsesplaner. Hvis I gerne vil i gang med at sikre jeres ejendoms fremtid kan I bestille et gratis og uforpligtende tilbud på en vedligeholdelsesplan her:

» Udover at det er en rigtig god idé at have en vedligeholdelsesplan på sin ejendom, så er det vigtigt at vedligeholdelsesplanen er i god kvalitet og pædagogisk opbygget, så den rent faktisk kan bruges til noget «


Søren Schødt

Indehaver, SCHØDT A/S



Se video
Cecilie Christensen er kundeservice kontakt hos SCHØDT A/S og Vedligeholdelsesplan.dk
Har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte mig

Cecilie Christensen

Bygningskonstruktør